måndag 18 oktober 2010

(O)mänskligt

Ulrika Broddval var på Levande Historia med eleverna i SP3. Det finns ett fåtal bilder i vårt bildgalleri. Levande historia visar den här videon på sin hemsida. Linus i SP3.

Så hr skriver Levande historia på sin sida om utställningen Omänskligt:
Människor har i alla tider haft behov av att sortera in varandra i olika grupper, både medvetet och omedvetet. Rasbiologins skallmätningar, tvångssteriliseringar och gravplundringar är historiska bevis på kategoriseringar. Vad var det för samhälle, vetenskap och politik som gjorde detta möjligt?

Utställningen
Visas från 14 april 2010 till våren 2011.
(O)mänskligt berättar om skelettsamlare, rasbiologer och normer i en tid då rasbiologiska idéer var allmänt accepterade och människor kategoriserades och dömdes ut i vetenskapens namn. Sökandet efter mänsklighetens förflutna och framtidens ideala människa ledde till extrema former av övergrepp och sortering.
I vår tid fortsätter sorteringen, uteslutningen och diskrimineringen av människor som ses som avvikande. Med (O)mänskligt vill vi visa hur viktigt det är att respektera människors lika värde och rättigheter.




Måndagen rullar på....det är klasskonferenser i eftermiddag så skoldagen är lite kortare för vissa klasser. Vi tar nya tag i morgon!

Inga kommentarer: